"Tällä palstalla oli joitakin viikkoja sitten kirjoitus stereotypiasta, että kaikki mangoja lukevat olisivat jonkin sortin pervoja."

Luin päivän Hesarista nuorten postia, kun tämä katkelma suodattui otsalohkostani läpi. Sarkastinen pieni paholainen, joka istuu olkapäälläni rauhallisen enkelin vieressä, alkoi välittömästi pukemaan sanoiksi riemastustani ihmisten sisäänrakennettua lyhytnäköisyyttä kohtaan. Yritän hiljentää hänet ja pitäytyä todistettavissa faktoissa, mutta tämä on ymmärrettävästi hyvin vaikea suoritus.

  1. Aivan ensimmäiseksi tulee mieleen vanha ja puhkikaluttu väittely: Samalla logiikalla voitaisiin väittää, että elokuvia katselevat ovat raakalaisia pervoja. Elokuvista kun voidaan löytää tappamista ja seksiä varsin suurissa määrin.
  2. Markkinavoimat määräävät mediasisällön. Seksi myy. Mikä myy, sitä tuotetaan. Seksi on myynyt ennen mangaa ja myy vielä mangan jälkeenkin.
  3. Kulttuurierot Japanin ja länsimaiden välillä ovat monta kertaa Atlantin merta suurempia. Vaikka Japanissa ei varsinaisesti ole meihin nähden mitään perustavanlaatuisia ajatusmaailmallisia eroavaisuuksia (esim. murhasta joutuu vankilaan sielläkin), löytyy eroavaisuuksia kuitenkin kulttuurien tasolla. Kirjoittamaton teksti, vihjaukset, viittaukset, pienet asiat -- Kaikille löytyy vaihtelevia merkityksiä kun siirrytään kulttuureista toisiin. Epärealistinen povipommi-lolita saattaa näyttäytyä meille pelkkänä seksisminä, kun kulttuuritaustaa vasten tarkasteltuna saatetaan huomata hahmon käyttäytymisessä ja puheissa viittauksia usein käsiteltyihin aiheisiin: Japanin varautuneisuuteen ulkomaalaisuutta kohtaan, toisen maailmansodan häviäminen, tai vaikka Japanilaisen yhteisö-yhteiskunnan tarkastelu. Miksi siis povipommi-lolita? Ota huomioon kohta 2. Ota huomioon Japanilaisten miesten lähes kollektiivinen, hädin tuskin verhoiltu ihastuminen kaikenlaisiin naisten rintoihin. Ota huomioon naisten asema Japanissa. Olen sataprosenttisen varma siitä, että koko Japanilainen mangatuotanto olisi aivan erityyppinen bisnes, mikäli mangat tehtäisiin myös länsimaista yleisöä silmälläpitäen.
  4. On olemassa mangaa missä ei ole ainuttakaan seksiä, väkivaltaa, tai pedofiliaa sisältävää kohtausta. Samalla tavalla kuin on olemassa elokuvia missä ei ole pornoa ja tappamista. Enkä edes viitsi aloittaa "pedofilia"-aiheen käsittelyä, kyseinen termi kun on kokenut useaan otteeseen mediamyllytyksen kautta entisestään latistumisen ja arkipäiväistymisen. Nykymenoa seuraten voisin helposti olettaa, että pedofiiliksi haukkuminen on muutaman vuoden sisällä yhtä yleistä kuin kättely.
Eikös tämä sama keskustelu ole käyty läpi jo muutamaan kertaan? Kirjojen, elokuvien, tietokonepelien, roolipelien, ja vaikka minkä yhteydessä. Ihmisten kyvyttömyys ja haluttomuus erottaa media ja mediasisältö toisistaan on juuri se mikä käynnistää tämän keskustelun yhä uudestaan, ja vielä uudestaan. Ihan kuin kirjoja polttamalla ihmiset yhtäkkiä eivät enää kiinnostuisi seksistä. Tällaisten perusteettomien ennakkoluulojen ylläpito ei voi olla terveellistä kenellekään. Vielä epäterveellisempi on ajatus, että mediasensuurilla voitaisiin muuttaa ihmiskuntaa "parempaan" suuntaan.