Tyyli:
Shoujo manga (tyttöjen sarjakuva), draama
Alkuperäinen nimi: "マリア様が見てる" (vapaasti käännettynä: "Pyhä Maria on kanssamme", suoraan käännettynä "Pyhä Maria katselee meitä")

Japanissa meille tuttu Kristinusko ei ole kovinkaan laajalle levinnyttä. Pääosa kansasta on Shintolaisia tai Buddhisteja, Kristittyjä (käytännössä Protestantteja) on vain reilu prosentti verrattuna kahden pääuskonnon yhdistettyyn seuraajamäärään.

Maria-sama ga Miteru on sarjakuva, jossa Kristinuskon symbolit otetaan käyttöön kuvitteellisen Tokiossa sijaitsevan tyttöjen lukion opetusmateriaalina. Vaikka silloin tällöin ristinmerkit ja tutunnäköiset kirkot käyvätkin kuvissa-- Käytännössä koko uskonto-teema kuitenkin sivuutetaan täysin, sillä sarja keskittyy sen monimutkaisiin ihmissuhteisiinsa varsin värikkään ja moniulotteisen hahmokaartinsa avustuksella.

marimite%20v01%20cover.jpg

(thanks to Lililicious)

Kansikuvassa näkyy kaksi varsinaista päähahmoa isolla painettuna: Vaaleatukkainen ensiluokkalainen (Fukuzawa) Yumi, sekä tummahiuksinen, rikkaan perheen ainut lapsi, kakkosluokkalainen (Ogasawara) Sachiko. Tämän tiukkaa kuria ja napakkaa käyttäytymistä suosivan tyttölukion erikoisuus on niinsanottu sisarsuhde opiskelijoiden väleillä, missä vanhempi opiskelija opastaa nuorempaansa sopeutumaan järjestelmään mahdollisimman mukavasti. Tarina alkaa Yumin ensimmäisen vuoden puolivälistä, missä pikkusisarettoman, mutta koulussa varsin tunnetun ja kuuluisan Sachikon sekä isosiskottoman, mutta tuntemattoman, keskiluokkaisen perheen lapsen Yumin tiet yhtyvät kummallisissa olosuhteissa.

Suurin osa sarjasta keskittyy erilaisten tyttöjen väliseen ystävyyteen ja suhteisiin niin sisarliitoissa kuin niiden ulkopuolellakin. Nopeasti vilkaistuna sarjaa voisikin syyttää lesbosuhteista kertovaksi. Yhden sarjan hahmon ja faniodostusten pohjalta tämä ennakkokäsitys saattaa muodostua hyvinkin vahvaksi.

Tosiseikka on kuitenkin, ettei minkäänlainen leima voi tehdä oikeutta tälle kertomukselle. Jokainen hahmo on alusta asti kehitetty ja pikkuhiljaa syvennetty tarinan edetessä niin, ettei pian päähahmoa miettiessä voi olla nimeämättä vähintään tusinaa eri vaihtoehtoa. Tämä on Maria-sama ga Miterun todellinen voima ja saavutus -- Luoda laaja kaarti mielenkiintoisia ja voimakkaasti tuntevia henkilöhahmoja, jotka yksinkertaisesti olemalla itsensä saavat lukijoita kaikenlaisista ikäryhmistä ja kummaltakin sukupuolelta innostumaan ja seuraamaan vaihtelevia tapahtumia.

Vastapainoksi todettakoon, ettei keskustelun lisäksi tarinassa oikeastaan tapahdu yhtään mitään. Tämä sarjakuva ei ole missään nimessä tarkoitettu laajalle yleisölle, mutta sille tietylle lukijakunnalle tämä on ensiluokkaiseksi viilattu teos, jolle riittää osansa vannoutuneita faneja.

Maria-sama ga Miteru sarjakuva ei ole ehtinyt vielä kauaakaan ilmestyä Japanissa. Konno Oyuki on nainen joka kirjoittaa "Maria-sama ga Miteru"-novellit, joita on ilmestynyt jo yli parikymmentä vuosien varrella. Vasta paljon myöhemmin, sarjan nautittua pitkään tietynlaista kulttisuosiota Japanin harrastajapiireissä, luotiin Maria-sama ga Miteru animoitu TV-sarja, ja vasta tämän alkaessa rupesi ilmestymään tässä käsitelty mangaversio. Piirtäjänä toimii Nagasawa Satoru, eikä minulla ole hänen työstään vielä pienintäkään moittimisen sijaa, suorastaan päinvastoin.

(luetaan oikealta vasemmalle)

marimite_v01_c04_021.jpg

(thanks to Lililicious)

Animoitu, TV Tokyolla pyörinyt TV-sarja oli hieman leikelty. Manga toistaa alkuperäisten novellien sisällön suurimmaksi osaksi muuttumattomana, joskin joitakin pieniä osia on siitäkin muunneltu. Silmiinpistävin ero on aiemmin mainitty "yksi sarjan hahmo", Satou Sei, joka novelleissa ja (oletettavasti, ei kuitenkaan vielä) mangassa julkisesti kertoo olevansa naisiin päin. Animeversiossa aihe sivuutetaan käytännössä lähes tyystin.

Harmiksi, yksikään kaupallinen englanninkielinen julkaisija ei ole tähän asti osoittanut minkäänlaista kiinnostusta tätä moniulotteisesta ihmissuhdesarjaa kohtaan! Ainoa tähän asti sarjaa englanniksi kääntänyt julkaisija on fanipohjalta toimiva, naisten välisistä suhteista kertovaan mangaan erikoistunut ryhmä Lililicious. Heidän julkaisunsa ovat ainakin toistaiseksi saatavilla Internetin välityksellä, ilmaiseksi.

Pyhänä toiveenani olisi, ettei tulevaisuudessa tällaisten loistavien sarjojen tarvitsisi aihevalintansa johdosta jäädä marginaalisiksi, tai jopa täysin unohdetuiksi kuriositeeteiksi Japanin rannoille.

Draaman ystäville,

Yleisarvosana: 1.jpg1.jpg1.jpg2.jpg

Cobaltin (julkaisijan) japaninkieliset sivut
Maria-sama ga Miteru -tietoutta Englanniksi (anime)